Skip to main content
Zoekmachines optimalisatie (SEO)

5 SEO-overwegingen om Klanten en Zoekmachines te Overtuigen

De bedrijfswebsite is een van de sluitstenen van ieder digitaal marketingplan. Het is niet alleen een bestemming voor mensen die voor het eerst zoeken naar je producten en diensten, maar ook bestaande klanten kunnen er geholpen worden. Het is lastig om het belang van een goede website (of de gemiste kansen die gepaard gaan met een slechte) te overschatten. Natuurlijk is een geweldige website niet heel nuttig als niemand hem kan vinden, en daar komt goede investering in SEO (zoekmachine-optimalisatie) om de hoek kijken.

Dezelfde vraag komt echter vaak naar boven drijven tijdens het plannen van een SEO-strategie: kan ik me beter richten op optimalisatie voor klanten of zoekmachines? Ooit was dit misschien een lastigere afweging. Veel SEO-tactieken, zoals gebruik van veel sleutelwoorden en spamlinks, waren effectief om hoog op de zoeklijsten te komen, maar deden af aan de gebruikservaring van de klant.

Vandaag de dag zijn zoekmachines, met dank aan slimmere en geraffineerdere algoritmes, beter dan ooit geworden in het begrijpen, meten, en belonen van de factoren die bijdragen aan een geweldige webervaring voor mensen.

Hoor je de optimalisatie dus te richten op mensen op zoekmachines? In 2016 (en de waarschijnlijke toekomst) is ‘allebei’ het enige goede antwoord.

1 – Mobiel responsief

Dit is waarschijnlijk geen nieuws voor iedereen met een hartslag, maar het gebruik van mobiel internet is in de afgelopen paar jaar exponentieel toegenomen en mobiele zoekopdrachten hebben dat goed bijgehouden. Dit jaar hebben mobiele zoekopdracht via Google Search zelfs officieel de desktop ingehaald. Dit betekent dat je meer dan de helft van je potentiële klanten weert als je website niet goed werkt voor mobiele apparaten.

Naast de frustratie voor mensen hebben websites met een slechte mobiele ervaring ook een nadeel op het gebied van zoekmachines; die willen tenslotte geen resultaten laten zien die waarschijnlijk niet goed werken voor hun gebruikers.

2 – Technisch in orde

Ben je wel eens in een fysieke zaak geweest waarvan het gebouw uit elkaar valt? Niemand zit graag in een ruimte met stoffige gangen, bladderende verf, versleten bordjes, of een slordig toilet.

Net zo goed wil niemand een website gebruiken die niet technisch in orde is. Lange laadtijden, non-functionele links, verwarrende menu’s, buggy apps, serverstoringen, en verouderde technologie (zoals Flash) zijn een handige manier om de gebruikerservaring van je website om zeep te helpen.

Naast de slechte ervaring voor mensen veroorzaken technische problemen ook verschrikkelijke prestaties op het gebied van SEO. Niet alleen geef je negatieve kwaliteitssignalen af (die de beoordeling kunnen schaden), maar technische problemen zoals verkeerde links of server-errors kunnen ook zorgen dat zoekmachinebots belangrijke materie verkeerd indexeren of compleet missen.

3 – Zorg voor de zoekers

In het nabije verleden hadden verkopers de meeste macht, gewoon omdat ze informatie hadden die klanten niet konden krijgen. Wat is de beste auto voor jou? Wat de verkoper ook beweert..

In het tijdperk van de zoekmachine hebben mensen gemakkelijk toegang tot een enorme hoeveelheid informatie, en dit heeft gigantisch veel invloed op het verkoopproces. Tegen de tijd dat een klant een autozaak binnenloopt heeft hij al reviews gelezen, crashveiligheid onderzocht, en de prijs van verschillende beschikbare modellen gecontroleerd.

Iedere dag vragen je potentiële klanten nieuwe vragen, onderzoeken ze pijnpunten, en vergelijken ze jouw aanbod met dat van de concurrentie. Iedere zoekopdracht is een vraag, iedere relevante webpagina is een mogelijk antwoord, en in de uber-competitieve zoekmachinewereld winnen alleen de beste antwoorden.

Zorg dat je website de beste antwoorden geeft aan mogelijke kanten door:

  • Sleutelwoorden van je doelgroep te onderzoeken om relevante onderwerpen, vragen, en pijnpunten te ontdekken
  • Inhoud te creëren die in behoeften voorziet en van waarde is voor je potentiële klanten
  • Je website en inhoud te optimaliseren, zodat het makkelijk te vinden en lezen is

4 – Zorg voor je klanten

Zoekmachine-optimalisatie is een fantastische tactiek om klanten te werven bij binnenkomst op de markt en ze in klanten om te zetten, maar de mogelijke waarde van SEO houdt niet op zodra het contract is getekend.

Constante klantenservice en ondersteuning is van groot belang voor ieder succesvol bedrijf, en SEO kan op dat gebied ongelofelijk nuttig zijn. Het is geweldig om FAQ-pagina’s, instructies, en producttips te hebben, maar het is nog beter als die dingen makkelijk te vinden zijn.

Het zorgen voor makkelijk te vinden klantenmateriaal is niet alleen waardevol voor je klanten, het bespaart je op termijn ook geld door te besparen op kosten van klantenservice. De kosten van een robuuste klantenondersteuning op je website zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de prijs van klantenservice-personaal dat dezelfde vragen moet beantwoorden.

5 – Geoptimaliseerd voor de hele verkoopcyclus

Mensen kopen niet snel iets als ze je merk voor het eerst online tegenkomen, vooral niet als je verkoopcyclus aan de lange kant is. Om een bezoeker om te zetten in een klant moet je website materiaal hebben dat vragen beantwoordt, gedenkwaardige ervaringen creëert, en waarde toevoegt aan iedere fase van de verkoopcyclus.

Om te optimaliseren voor de volledige verkoopcyclus kun je:

  • Aantrekken met lichtere, vermakelijke, ‘non-verkoop’-materie zoals blogposts, video’s of infographics, geoptimaliseerd voor bredere zoektermen (over het algemeen zonder merk).
  • Betrekken met inhoudelijkere informatie zoals informatieve artikelen, ebooks of webinars, geoptimaliseerd voor specifiekere zoektermen
  • Overtuigen met de informatie die ze nodig hebben om zich zeker te voelen over hun aankoop, met content zoals case studies, gebruikerreviews, en productvergelijkingen. Optimaliseer voor specifieke zoektermen met merknamen.

Moderne zoekmachines zijn slimmer en complexer dan ooit tevoren, maar het centrale doel van SEO blijft vrij simpel: geef zoekmachines de beste antwoorden (resultaten) op hun vragen (zoektermen). Door de website te richten op klanten, in plaats van gekunstelde manieren om de zoekmachine in de val te lokken, ben je goed voorbereid op zoekopdrachten, zowel nu als in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *