Skip to main content
Google Analytics geeft toegang tot nuttige SEO Tools.

18 SEO Tools om je Content Marketing Vooruit te Helpen

Om ieder programma van content marketing vooruit te helpen, moet de marketeer uitgerust zijn met de juiste SEO tools. Het is niet alleen essentiëel dat je kwaliteitsinformatie produceert op een regelmatige basis, maar het MOET geoptimaliseerd zijn op een manier die zorgt dat je het beste antwoord hebt – waar je klanten ook op zoeken.

Volgens een recent onderzoek onder meer dan 200 B2B marketeers gaf 85% aan dat content marketing-technologieën hun huidige topprioriteit zijn. De volgende lijst van gratis en betaalde tools geeft een beeld van bepaalde centrale SEO-taken die content marketeers kunnen gebruiken om hun werk beter vindbaar te maken voor hun klanten.

Deze lijst is weliswaar geenszins compleet, omdat er letterlijk honderden programma’s, plug-ins, bookmarklets, software-implementaties, en diensten gericht op SEO op de markt zijn, maar hij is simpelweg bedoeld als uitgangspunt van waaruit je op zoek kunt om het zoekmachinepotentiaal van je producten te verbeteren.

 

Keywoorden-onderzoek

Het is essentiëel om te weten welke keywoorden (zoekwoorden) worden gebruikt. Over het algemeen is het een goed idee om op zoek te gaan naar keywoorden met een goede verhouding tussen zoekvolume en concurrentie. Je wilt het liefst keywoorden die populair zijn, maar ook weer niet de woorden die zo populair zijn dat je nooit de top zult bereiken. Hier zijn een paar nuttige programma’s om keywoorden te onderzoeken die ideeën kunnen inspireren en kunnen dienen om je materiaal te optimaliseren.

 

Google Keyword Planner SEO Tools

Sinds er een einde is gemaakt aan Google’s Keyword Tool is Google’s Keyword Planner een goed alternatief. Je hebt een Google Adwords-account nodig voor toegang, maar je kunt er veel onderzoekstaken mee verrichten waarvoor ook Keyword Tool nuttig was, zoals het weergeven van gerelateerde termen, populariteitstellers, en competitieve zoekranglijsten.

 

WordStream

WordStream is eigenlijk bedoeld voor PPC keywoordresearch. Mmar met een biljoen keywoorden in de database biedt het wel een aantal gratis functies waarmee je keywoorden kunt onderzoeken, obscure keywoorden kunt achterhalen, gerelateerde woorden kunt samenbundelen, en negatieve woorden kunt vinden die je zou kunnen gebruiken als filter voor een PPC-campagne.

Het gratis keywoordentool van WordStream biedt een lijst van ongeveer 11 keywoordsuggesties, samen met een grafiek die inschat hoe vaak naar het woord wordt gezocht. Andere datapunten, zoals het Google zoekvolume en concurrentie, zijn alleen beschikbaar als je je inschrijft voor een gratis proefperiode. Als je besluit volledige toegang te kopen geeft WordStream een enorme hoeveelheid keywoordfuncties waarmee je je keywoordportfolio kunt beheren.

 

Wordtracker

Wordtracker, een van de langst lopende keywoordprogramma’s op de markt, geeft 10 alternatieve suggesties voor je gekozen keywoord, naast volumeschattingen voor populariteit, concurrentie, en KEI-score (een verhouding van zoekvolume en concurrentie).

Als je kiest voor de betaalde dienst van Wordtracker kun je keywoordprojecten opslaan, en zoeken door gerelateerde termen (zoals synoniemen).

www.wordtracker.com

 

Ubersuggest

Dit programma is helemaal gratis, en werkt door auto-suggesties van Google te verzamelen. Als ik bijvoorbeeld “content” intyp in Google worden “content management systeem”, “content marketing”, “content strategie”, en “content marketing bureau” gesuggereerd als alternatieven. Ubersuggest geeft iedere mogelijke variatie, afhankelijk van het alfabet waarin je ieder woord typt. Het verzamelt deze informatie uit zoekopdrachten via Google.com, naast zoekopdrachten voor afbeeldingen, nieuws, winkels, video, en recepten – en het geeft resultaten in 40 verschillende talen.

Je kunt keywoordenonderzoeken niet “opslaan”, maar je kunt de resultaten makkelijk naar een spreadsheet kopiëren en dat offline opslaan.

www.ubersuggest.org

 

Competitie onderzoek

De volgende programma’s helpen je om beter te begrijpen welke organische en betaalde zoektermen het webverkeer sturen naar de websites van je concurrentie. Dit inzicht kan nuttig zijn voor het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, evenals voor criteria.

 

SEMrush

Als je op zoek bent naar de keywoorden waarvoor je concurrenten (of welke site dan ook) zichtbaar zijn op Google, dan helpt dit programma je daarmee. De onderzoekstools zijn verdeeld in groepen:

  • Advertising Research toont PPC-advertenties van concurrenten
  • Organic Research toont keywoordranglijsten op Google
  • AdSense zoekt uitgevers en adverteerders
  • Backlinks helpt je te onderzoeken wie er linkt naar jou of je concurrenten
  • Keyword Research laat je zoeken naar suggesties voor keywoorden voor weboptimalisatie

www.semrush.com

 

SpyFu

Met de Klassieke en SmartSearch-tools van SpyFu kun je een hoop informatie gratis krijgen, waaronder de meest winstgeven keywoorden, PPC-ads van concurrenten, en een top van organische lijsten die domeinsterkte, geschatte klikken per maand, en ranglijstgeschiedenis laten zien.

www.spyfu.com

 

Content-optimalisatie

InboundWriter SEO Tools

Het toepassen van keywoorden op content kan lijken op gokwerk voor mensen die er nieuw in zijn. Op zo’n moment kunnen optimalisatiegereedschappen handig van pas komen.

 

InboundWriter

Voor contentontwikkelaars die net beginnen met SEO-tekst zijn gereedschappen zoals InboundWriter, die advies kunnen geven voor het toepassen van keywoordenonderzoek op een specifiek document, ideaal. In zowel de WordPress plug-in en de webpagina biedt InboundWriter onderzoeksdata op basis van zijn keywoord- en sociale mediabronnen. Het suggereert ook keywoorden voor gebruik in je optimalisatieprojecten.

 

Scribe

Scribe, een product van Copyblogger Media, heeft zowel een WordPress plug-in als alleenstaande software in aanbod – geen van beiden gratis. Met dit gereedschap kun je echter onderwerponderzoek doen naar keywoorden vanuit het document, evenals naar sociale mediabronnen zoals Twitter of Google+. Scribe analyseert je document en geeft advies op het gebied van keywoordoptimalisatie – voor jou een kunst, voor hen een wetenschap.

www.scribecontent.com

 

On-Page Tech SEO

Deze SEO tools helpen om problemen te identificeren en mogelijkheden weer te geven die verbeteren hoe zoekmachines je site vinden, doorzoeken, en indexeren. Voor het merendeel van de online marketeers ligt tech SEO buiten hun verantwoordelijkheid. Maar de impact van de snelheid van je site, doorzoekfouten, en toegankelijkheid voor zowel sociale als conventionele zoekmachines mag niet worden genegeerd als je het goed hoopt te doen op het gebied van zoekmachines.

 

Google Webmaster Tools

Google en Bing bieden allebei toegang tot gemengde rapporten waarmee websitebezitters beter kunnen begrijpen hoe een zoekmachine omgaat met hun website. De rapporten van Google’s SEO Tools gaan van crawling errors tot het bepalen van keywoorden die het meest voorkomen in de zoekresultaten van Google. Daarnaast kun je grafieken op laten stellen van iedere soort data die is gevolgd, en krijg je toegang tot zoekstatistieken voor de pagina’s waarvan je de auteur bent.

 

Screaming Frog SEO Spider Tool

Screaming Frog is een lokaal softwareprogramma dat websites doorloopt en een breed assortiment aan data terugrapporteert, waaronder alle bestanden op de site; individuele webpagina’s (en alle elementen van een webpagina); interne en externe links; responscodes; paginasnelheiden; en veel andere zaken. Er is ook een XML Sitemap-generator. Een gratis versie van de software geeft resultaten tot 500 items (pagina’s, afbeeldingen, etc.), maar het kopen van een abonnement verwijdert die limiet.

www.screamingfrog.co.uk

 

Pingdom Website Speed Test

De snelheid waarmee je pagina’s laden in een ranglijstfactor, en dit programma helpt je om precies dat te bepalen. Trage pagina’s geven een slechte gebruikerservaring en zijn, op grote schaal, niet erg efficiënt voor Google om doorheen te zoeken tijdens het verkennen van het web. Deze dienst biedt specifieke suggesties om de laadtijden te verbeteren voor een bepaalde pagina die je wilt analyseren.

www.pingdom.com

 

KnowEm SMO

Deze handige SEO Tools helpt om de code van iedere webpagina te controleren op de code van Facebook’s Open Graph-protocol, Google+ Authorship, LinkedIn, en Twitter’s Summary Card data. Het controleert ook een aantal erg simpele SEO-elementen.

www.knowem.com

 

Link Tracking

Als sinds Google aanwezig is geweest in de wereld van de zoekmachines (en zelfs daarvoor al) doen links dienst als het bindweefsel van het web. De kwaliteit van de links naar je webpagina’s en digitale bezit is direct gerelateerd aan de snelheid waarmee ze worden ontdekt door je beoogde gebruikers – met een direct bezoek of via een zoekopdracht. Links hebben fundamenteel invloed op de ranglijstpositie van je pagina, dus de volgende programma’s kunnen je helpen om je linkprofiel in de gaten te houden.

 

Ahrefs

Ahrefs biedt een beperkte gratis toolset, naast een robuustere set op basis van een betaald abonnement. De gratis optie geeft een verrassend goed overzicht van links naar iedere domeinnaam, waaronder nieuwe links, verwijderde links, toppagina’s, linktekstanalyse, en andere referentiepunten. Je kunt ook gratis twee domeinnamen vergelijken, waarmee je nog een overzichtsrapport krijgt van links en linktypes, samen met sociale ‘shares’. Veel van de hoogste SEO’s vertrouwen op een dagelijkse basis op Ahrefs’ volledige (betaalde) aanbod aan tools.

www.ahrefs.com

 

Majestic

De hoeveelheid data die wordt doorgelezen door link tracking-diensten is indrukwekkend, en kan zich meten met het volume aan data dat Google zelf in de gaten houdt.Majestic laat marketeers links naar hun content (of naar die van hun concurrenten) onderzoeken, en biedt gratis een erg robuuste dienst (met registratie) aan, inclusief overzichtsinformatie over linktypes, bronnen, en geschiedenis. Het geeft ook een lijst van pagina’s en tekst die het meest wordt gebruikt in die links. Majestic biedt ook unieke visuele metingen van de linkkwaliteit en het vermogen om bezoekers door te voeren, die het respectievelijk bestempelt als Citation Flow en Trust Flow.

www.majestic.com

 

Open Site Explorer

Open Site Explorer is een van de vele SEO Tools die door Moz worden aangeboden. Het linktracking-mechanisme geeft scores aan domein- en pagina-autoriteit, evenals een lijst van linkbronnen voor de URL die je controleert. Je kunt ook meerdere URL’s vergelijken, waarbij sites een score krijgen op basis van parameters zoals “MozRank” (denk aan PageRank) en “MozTrust.” Het gratis aanbod geeft totalen voor interne, externe, en inkomende links, evenals follow- vs. no follow-links, terwijl je bij een betaald abonnement meer inzicht krijgt in beschikbare data, zoals het aantal keer dat een URL sociaal is gedeeld.

www.moz.com/researchtools

 

SEO Management Tools

Voor marketeers die zich moeten richten op de SEO-bezigheden van een bedrijf kan een SEO Management-Toolset essentiëel zijn voor het organiseren van de vele taken, rapporten, en onderzoeken die nodig zijn om te winnen op het gebied van organische zoekopdrachten. Hier zijn een paar opties om te overwegen:

Raven

Voor kleine en middelgrote bedrijven geeft Raven een mengelmoes van nuttige gereedschappen voor optimalisatie, sociale marketing, content marketing, en PPC-advertenties. Een analyse op het paginaniveau geeft SEO-adviezen, en een aantal rapporten kan worden gegenereerd om de zoekprestaties te onderzoeken. Voor de prijs is het een behoorlijk goed gereedschap.

www.raventools.com

 

BrightEdge

Een breed programma voor middelgrote, grote, en internationale bedrijven: BrightEdge. Het biedt SEO tools, concurrentieonderzoek, en SEO-analyse en adviezen voor web-, mobiele, lokale, en globale applicaties. Het aanbod omvat ook dashboard, en rapport- en voorspellingsgereedschappen. Daarnaast werkt BrightEdge ook goed samen met een aantal andere programma’s uit deze lijst, waaronder Majestic SEO, Moz, en Google Analytics.

www.brightedge.com

 

Web Analytics

Een analysedienst die de acties van je bezoekers (via browser of iets anders) interpreteert is essentiëel voor content marketing. Het is echter ook handig om te werken met bepaalde meetinstrumenten die helpen bij het raffineren van je materiaal, en andere factoren die invloed hebben op het koopgedrag van consumenten (zogenaamde conversieverhoudingsoptimalisatie).

Google Analytics

Google Analytics, het meest complete gratis analyseprogramma op de markt, geeft zo ongeveer alle informatie die je nodig kunt hebben over de prestaties van je materiaal op het web. Google biedt ook training in het gebruik van Analytics en certificatieprogramma’s, waar je zeker gebruik van zou kunnen maken als je het beste wilt halen uit deze robuuste set gereedschappen.

Een combinatie van de goede content, teamleden, en SEO toolskan je op het juiste pad zetten om waardevol materiaal te bieden aan je klanten waar de concurrentie niet tegenop kan.

 

Rankings tracken en bijhouden

Proranktracker

Deze tool is super gemakkelijk in gebruik en tevens interessant van prijs. Voor ons één van de betere tools die beschikbaar is om al je zoektermen bij te houden in een handig dashboard.

www.proranktracker.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *