Skip to main content
Social media marketing

Wat is social media marketing en wat zijn de voordelen?

Heb je wel eens gehoord van social media marketing? Je hebt zeker wel eens gehoord van sociale media. Want je gebruikt sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram in je dagelijks leven. Heb je er ooit over nagedacht dat al deze sociale media met behulp van je vrienden gebruikt kan worden voor marketing, door ze allemaal te gebruiken? Met marketing probeer je mensen iets te vertellen over je merk en om deze mensen te bereiken, is het natuurlijk het makkelijkste als ze allemaal op dezelfde plek zijn.

Tegenwoordig is social media marketing een erg krachtige manier voor elk bedrijf geworden om hun doelgroep te bereiken. Dit komt, omdat het geschikt is voor elk soort bedrijf. Op deze manier komen al veel personen in contact met hun favoriete merken. Als je geen contact maakt met je doelgroep op sociale platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest, dan loop je een hoop mogelijkheden mis. Als je sociale media op de juiste manier gebruikt, dan kan je een hoop succes bereiken in je business en je verkoop, merkwaarde en nog zo veel meer.

Je kunt je blogs en andere bestaande bedrijven promoten. Wanneer je op de juiste manier verbindt met je lezers, dan kan je de merkwaarde van je blog verbeteren. Dit komt, omdat sociale media je de kans geeft om meer te weten te komen over je lezers, zodat je hun behoeften kan herkennen en een oplossing kan bieden. Daarom zullen we je in dit artikel informatie geven over social media marketing en hoe je het op de juiste manier kan gebruiken in je blogs. Laten we snel verder kijken!

 

Wat is social media marketing?

Social media marketing is een vorm van internetmarketing waarbij we een hoop content creëren en delen op sociale media. Het doel is om de marketing en merk doelstellingen van je bedrijf hiermee te berieken. Bij social media marketing wordt gebruik gemaakt van een hoop verschillende activiteiten, zoals het plaatsen van tekst- en fotoupdates, het plaatsen van video’s en vergelijkbare inhoud van waaruit het publiek betrokken kan worden. Door je bedrijf op deze manier te promoten, zal je zowel nieuwe als oude klanten kunnen bereiken.

Zoals we weten gebruiken marketeers op veel sociale media websites gebruik van deze strategieën om hun content te promoten. Bij veel sociale netwerken wordt de gebruiker de mogelijkheid geboden om hun geografische, demografische en persoonlijke informatie te delen, zodat marketeers hun content zo kunnen creëren, dat het iets toevoegt voor de gebruikers. Omdat het publiek op het internet meer gesegmenteerd is, hebben bedrijven de mogelijkheid om hun bronnen op een gefocuste manier te gebruiken.

Daarom doe je er goed aan om sommige sociale media strategieën die we in dit artikel benoemen toe te passen, zodat je de aandacht van je gebruikers kan krijgen. Het is mogelijk dat ze bepaalde stappen ondernemen na het zien van je marketing, zoals een product kopen of content delen. Als je social media marketing dus op de juiste manier gebruikt, dan kan je je producten sneller verkopen en tegelijkertijd de merkwaarde van je bedrijf verhogen.

Social media marketing voordelen

 

De tien geboden van sociale media

Mogelijk ben je wel bekend met de tien geboden van sociale media, maar zo niet, dan zullen we ze hieronder voor je opnoemen.

 1. Luisteren – Als je een succesvolle social media marketing campagne wilt starten, dan moet je meer luisteren dan spreken. Je moet de inhoud van je doelgroep goed doorlezen en betrokken zijn in discussies waar je meer over hen kan ontdekken. Alleen dan kan je goede content creëren en daar waarde aan toevoegen.
 2. Focus – Je moet je volledig focussen op je blog. Want als je je aandacht op alles richt, dan zal je in geen een succesvol zijn. Je moet nadenken over hoe je je doelgroep kan bereiken door kwalitatieve inhoud te creëren.
 3. Kwaliteit – Kwaliteit is altijd beter dan kwantiteit. Het is dus beter om 1.000 online connecties te hebben die je content lezen en delen, dan dat je 10.000 hebt die er niks mee doen.
 4. Geduld – Je marketingcampagne zal niet in een paar dagen slagen. Je zult er hard voor moeten werken om een redelijke hoeveelheid volgers te krijgen. Het is dus belangrijk om een beetje geduld te hebben.
 5. Doorzetten – Dit gebod werkt samen met het vorige gebod. Je moet niet verwachten dat je met een keer iets publiceren een grote groep mensen zal bereiken. Je moet doorzetten en constant kwalitatieve content blijven publiceren. Zodoende zal je online database stukje bij beetje groeien. Wat je ongetwijfeld geweldige resultaten in de toekomst zal geven.
 6. Invloed – Zoek online naar iemand met een hoop actieve volgers en die geïnteresseerd is in jou producten, diensten en bedrijf. Zo’n persoon kan je product actief promoten, zodat zijn/haar volgers vervolgens dit product ook kopen.
 7. Waarde – Zorg ervoor dat hetgeen wat je aanbiedt en gevoel van meerwaarde geeft aan je volgers. Wanneer ze dit gevoel hebben zijn ze veel eerder geneigd om je product te kopen.
 8. Bevestiging – Geef mensen de mogelijkheid om te reageren, vragen te stellen, etc. Wees ook actief in het beantwoorden van deze berichten, omdat men zodoende vertrouwen in je krijgt en eerder geneigd zijn om je aan te bevelen en je product te kopen.
 9. Toegankelijkheid – Wanneer je een artikel plaatst, zorg er dan voor dat je constant ondersteuning biedt. Verwaarloos oudere content niet na het publiceren van iets nieuws. Mensen vinden het fijn om vragen te stellen en hier op een antwoord te krijgen.
 10. Geven en nemen – Als je met personen samenwerkt om je content te promoten, zorg er dan ook voor dat je hen terugbetaalt door hun content onder de aandacht te brengen. Wanneer je alleen maar neemt en nooit iets teruggeeft, dan zal het moeilijk worden om mensen te vinden die je helpen.

Social media marketing platformen

 

Hoe social media marketing je helpt om je marketingdoelstellingen te behalen

Met social media marketing kan je een hoop marketingdoelstellingen bereiken, zoals:

 • Het aantal bezoekers van je website verhogen
 • De relatie met je doelgroep vergroten
 • Je merkbekendheid vergroten, zodat steeds meer mensen je kennen
 • Een aparte merkidentiteit en een positieve merkassociatie creëren
 • Beter communiceren met je publiek, wat goed is voor je merkwaarde

Hoe meer je in contact kan komen met je publiek, hoe makkelijker het is om je marketingdoelstellingen te bereiken.

 

Beste sociale media marketingtips

Ben je klaar voor social media marketing? Laten we dan eens samen naar een aantal tips kijken die je kunnen helpen om je doelstellingen te bereiken.

 • Sociale media content planning – Zoals we al eerder aangaven, is het plannen van je content erg belangrijk. Door onderzoek te doen naar sleutelwoorden en concurrentie, zal je enorm veel ideeën op kunnen doen die op prijs gesteld worden door je publiek.
 • Kwalitatieve content – Net als bij andere online marketing aspecten, is je content het belangrijkste bij social media marketing. Zorg er dus voor dat je altijd goede afbeeldingen, video’s en infografieken, welke je content nog aantrekkelijker zullen maken.
 • Consistent merkimago – Met sociale media kan je je merkimago verspreiden. Het is echter belangrijk dat je een uniek merkimago creëert en die consistent verspreidt, zodat de mensen je herkennen en je vertrouwen opbouwt.
 • Content promotie – Social media marketing is een geweldige manier om je site te promoten en via blogs te verbinden met je lezers. Zodra je een goede lijst met volgers hebt, kan je je steeds meer verdiepen in nieuwe content. Op die manier zal je steeds meer volgers krijgen.
 • Deel informatieve links van andere sites – Sociale media is uitstekend voor je marketing. Als je tijdens het creëren van je content tegen links van andere sites aanloopt die een perfecte aanvulling zijn, deel deze dan met je volgers. Mogelijk zullen deze sites dan ook jou blogs in de toekomst delen.
 • Volg de concurrentie – Houd altijd de websites van je concurrenten in de gaten, omdat je zodoende mogelijk ook populaire sleutelwoorden en succesvolle technieken kan ontdekken. Als je echter hun strategieën overneemt, doe het dan nog beter, want anders zal je niet de gewenste resultaten bereiken.

Social media marketing tips

 

Sociale mediaplatformen

Er is geen gebrek aan sociale mediaplatformen. zijn onder andere Facebook, YouTube, Google+, Twitter, LinkedIn, Tumbler en Instagram.
zullen we de grootste platformen onder de loep nemen. Zodoende kan je voor jezelf bepalen welke het beste bij je behoeften past, aangezien ze niet allemaal hetzelfde zijn.

Facebook

Dit is een platform waar men komt om te chatten en ervaringen te delen met vrienden en familie. In zo’n omgeving moet je de toon van je marketing zacht en vriendelijk houden. Je moet bij het ontwikkelen van je bedrijfspagina goed op de lay-out letten, zodat personen die de pagina bezoeken een positieve ervaring hebben en deze delen met hun vrienden en familie.

Google+

Dit is een grote concurrent van Facebook geworden, maar is niet zo divers en richt zich meer op een niche. Dit is niet voor iedereen en vooral bepaalde soorten groepen zijn erg actief. Je kunt foto’s, video’s en links toevoegen, volgers segmenteren en speciale informatie met ze delen en je hebt ook de beschikking over Hangouts, zodat je met je volgers kan chatten.

Pinterest

Social media marketing op Pinterest groeit erg snel. Met dit platform plaatst men voornamelijk afbeeldingen en is vooral bedoeld om ideeën te delen. Op de juiste manier kan je echter leads generen. Door middel van goed gemaakte pins kan je de aandacht van de gebruikers op je merk vestigen en je merkpersoonlijkheid uitbreiden. Als je Pinterest wilt gebruiken, onthoud dan dat het grootste deel van de gebruikers uit vrouwen bestaat.

Twitter

Hiermee kun je updates over je producten of diensten delen. Plaats je tweets in je vakgebied. Als een volger iets over je deelt, vergeet deze dan niet te retweeten. Wanneer je antwoordt, zorg er dan voor dat je zo duidelijk mogelijk bent.

LinkedIn

Dit is een veel meer professioneel gerichte site dan de rest. In LinkedIn Groups zal je een lijst vinden in een bepaalde industrie met dezelfde interesses als jou. Het is ook een geweldig platform voor het plaatsen van nieuwe banen en netwerken. In LinkedIn moet je je volgers overtuigen om je profiel te delen.

Aanbevelingen zijn geweldig om bekendheid te vergaren en vertrouwen te krijgen. Als er vragen gesteld worden, dan moet je ervoor zorgen dat ze allemaal beantwoord worden.

YouTube

Veel mensen zijn meer geïnteresseerd in video’s dan tekst en daarom plaatsen veel bedrijven video’s in de hoop bekendheid te vergaren. Als je goede content creëert, dan kan men likes achterlaten en de video met hun netwerk delen.

Social media marketing campagne

 

Voor- en nadelen van social media marketing

Positief

 • Kosten – Wanneer je marketing op sociale media vergelijkt met andere vormen van marketing, dan is de eerste veel goedkoper. Je hoeft geen geld te investeren in het aanmaken van accounts en berichten plaatsen is ook volledig gratis. Nieuwe updates kan je snel delen met je volgers en ook dat is gratis.
 • Publiek uitnodigen – Met sociale netwerken kan je je publiek actief benaderen en interactieve relaties met ze opbouwen.

Negatief

 • Tijd – Het grootste probleem van social media marketing is de tijd die er in gaat zitten. Dit is niet een eenmalige campagne, maar iets wat je constant moet aansturen en voeden met nieuw materiaal. Grote bedrijven hebben vaak extra arbeidskrachten die ze hiervoor kunnen inzetten, maar voor kleine bedrijven kan dit soms een uitdaging zijn.
 • Rechtstreekse advertenties werken niet – Alhoewel iedereen graag zijn producten direct wil verkopen, werkt dit niet bij deze vorm van marketing. Je moet je advertenties interessant maken en de lezer overhalen actie te ondernemen. Simpelweg een product promoten werkt niet. Je moet bijvoorbeeld er een blog over schrijven en daarmee je klanten overhalen om het product te kopen.
 • Risico’s – Alhoewel het effect van positieve reacties een enorme boost kan zijn voor het succes van je marketing, geldt hetzelfde andersom voor negatieve reacties. Te veel negatieve reacties kan de reputatie van je bedrijf beschadigen.

Social media marketing doelstellingen

Social media marketing is een vorm van marketing waar voornamelijk de kleinere bedrijven extra voordeel uit kunnen halen. Het is goedkoop en wanneer je er een hoop tijd in investeert kan het net zo succesvol of nog beter werken dan traditionele marketing. Het is belangrijk dat je uitvogelt wat je klanten denken en wat ze nodig hebben en hier vervolgens op inspeelt.

Heb je nog meer tips voor succesvolle social media marketing campagnes? Deel ze dan zeker hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *