Skip to main content

5 Tips om het openingspercentage van je mail te vergroten

Het openingspercentage van een email verwijst naar het aantal keren dat een email is bekeken, vergeleken met het aantal keren dat deze is verstuurd.

Voor de gemiddelde email-marketeer is het belang van een openingpercentage direct duidelijk. Tenzij een potentiële klant op de mail klinkt is het niet mogelijk om zijn of haar interesse te wekken en klandizie te verkrijgen. Het openingspercentage van een mail is dan ook direct gerelateerd aan het succes van een marketingcampagne via email.

Marketing via email heeft keer op keer bewezen effectiever te zijn dan fysieke post, naast de lagere kosten. Helaas hebben nieuwsbrieven en spam gezorgd dat email-accounts worden overspoeld, waardoor de kans bestaat dat een marketing-email ongemerkt voorbij gaat.

Het is dan ook verstandig om te zorgen dat een email de potentiële klant zal bereiken. Hieronder staan 5 tips waarmee het openingspercentage te verhogen is.

Een krachtig onderwerp

Wat zal de klant als eerste zien als hij of zij door de inbox bladert? De onderwerpen van de verschillende berichten. Het onderwerp moet opvallen tussen de andere mails om de aandacht van de klant te trekken.

Het kan nuttig zijn om het aanbod te brengen als een “Wist je dat”-feitje waarvan de meeste klanten niet op de hoogte zijn. Krachtige woorden, zoals “bewezen”, “ontdekt”, of “nieuw” kunnen worden gebruikt om de boodschap over te brengen.

Veelgebruikte woorden zoals “gratis”, sale”, of “promotie” kunnen het best worden vermeden – anders raakt de email al snel verloren tussen de tientallen mails die de klant waarschijnlijk ontvangt.

Let ook op de juiste spelling en grammatica om een beeld van professionaliteit af te dragen. Zelfs de kleinste grammaticale vergissing kan de aandacht van het bericht afleiden, doordat de klant begint te twijfelen aan de authenticiteit van het aanbod.

De meeste software voor email-marketing biedt testfunctionaliteit aan, dus het is het beste om verschillende onderwerpzinnen te testen om te zien wat het beste werkt. Dit geldt voornamelijk voor zaken die regelmatig nieuwe productberichten versturen.

Gebruik een flowchart, en ga na hoe de emails zijn gepland en worden gebruikt. Noteer de conversie van ieder pad, en begin een voor een de onderwerpzinnen te veranderen. Heb je een onderwerp hebt gekozen dat goed werkt, ga dan door met het proces voor de andere emails.

Hier staat een voorbeeldzin die de meeste eigenschappen van deze sectie bevat:

“Wist u dat u dit jaar een belastingsvoordeel van 15% kunt behalen?”

Voeg persoonlijke details toe

Klanten willen zich speciaal voelen. Het kan helpen om een klant in de email aan te spreken met zijn of haar voornaam.

Dit helpt omdat het voor de klant voelt alsof het aanbod alleen aan hem wordt gedaan, niet aan een groep mensen, en dat hij dit dus niet zou willen missen. De meeste software voor email-marketing is voorzien van een optie om automatische de namen van een database in te vullen in een standaardzin.

Het kan ook helpen om het onderwerp te veranderen in een vraag die de klant direct betrekt. Deze techniek kan een significant positief effect hebben op het openingspercentage. Hieronder staat een voorbeeld van een dergelijk onderwerp.

“Tim: Ben jij tevreden over je huidige Internet-provider?”

Vermijd lange onderwerpzinnen

Volgens het jaarlijkse email-marketingrapport van MailerMailer werden berichten met een onderwerp van 4-15 tekens het vaakst geopend, terwijl emails met erg lange onderwerpzinnen de laagste scores haalden.

Dit kan worden verklaard door het feit dat 82% van de smarthphonebezitters (volgens Google) gebruik maakt van zijn of haar smartphone om emails te lezen. Met dat in je achterhoofd zou het een goed idee kunnen zijn om langere onderwerpzinnen te vermijden, die al snel worden ingekort op het relatief kleine scherm van een smartphone.

Zijn lange onderwerpen absoluut noodzakelijk, dan moet de belangrijke informatie op zijn minst aan het begin staan – zo kan de potentiële klant alsnog zien of de inhoud van het bericht interessant kan zijn.

Let op timing

Teveel berichten tegelijk kunnen heel wat schade aanrichten.

Deze fout begaan zelfs de meest ervaring email-marketeers: de emails worden niet goed getimed. Het lijkt misschien lastig te geloven, maar hoe meer mails er worden gestuurd vanaf een bepaald adres, hoe lager het openingspercentage van de email.

Let op dat je de klant niet bombardeert met marketingberichten. De klant kan daardoor geïrriteerd raken en de emails gewoon negeren, of markeren als spam. Tussen iedere twee berichten dient een pauze in acht te worden genomen om de klant de ruimte te bieden.

De informatie over het aanbod is al overgedragen aan de klant. Als hij of zij geïnteresseerd is, wordt het bericht gelezen. Het heeft geen zin om de informatie keer op keer over te dragen, en dat kan zelfs schade toebrengen aan de marketingcampagne.

Segmenteer je doelgroepen

Het is heel belangrijk dat marketeers hun publiek duidelijk verdelen, zodat bepaalde aanbiedingen de doelgroep bereiken die er waarschijnlijk het meest bij gebaat is.

Het is gewoon de realiteit dat niet alle consumenten gelijk zijn. Het onderwerp zou de ene groep mensen misschien wel aanspreken, maar de andere niet.

Denk er maar eens over na. Als een vervoersmiddelbedrijf een busje met rolstoelfaciliteit aanprijst tegenover een grote groep mensen, zullen waarschijnlijk vooral de mensen met een handicap geïnteresseerd zijn. Door een lijst op te stellen van klanten met handicaps, en alleen hen het aanbod te sturen, kan zonder twijfel een hoger openingspercentage worden gehaald.

Maar liefst 39% van de marketeers met een gesegmenteerde email-lijst ervaarde hogere openingspercentages, 28% ervaarde lagere uitschrijvingspercentages, en 24% kreeg te maken met beter bereik en hogere inkomsten.

Met deze 5 simpele techniek kun je gemakkelijk een hoger openingspercentage bereik voor je emailcampagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *